wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » Chemia Analityczna3

Systemy płatności

  • PayU
  • BGŻ

Kontakt

  • Medyk Sp. z o.o.
    NIP: 526-020-49-20
  • E-mail:sklep@medyk.com.pl
  • Telefon22 666 43 32
    22 664-04-51
    801554542
  • Fax22 664 04 51
  • Godziny działania sklepuOdbiór osobisty w godzinach 9-16
Chemia Analityczna

Chemia Analityczna

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 13,20 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 14,00 zł
Przesyłka pocztowa ekonomiczna - 13,20 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Cena: 30,00 zł

Cena katalogowa: 34,00 zł

Oszczędzasz: 4,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

" Chemia Analityczna. Podstawy klasycznej analizy ilościowej" Praca pod redakcją Andrzeja Persony, wydanie I,

Książka przeznaczona jest dla studentów chemii oraz innych kierunków przyrodniczych, takich jak biologia, medycyna, farmacja czy ochrona środowiska, gdzie chemia stanowi istotny element programu studiów.

 Spełniając rolę podręcznika, książka ta stanowi jednocześnie zwięzły przegląd metod i przepisów analitycznych, dzięki czemu może być również pomocna studentom w pracy laboratoryjnej.

 Książka zawiera obszerny rozdział dotyczący interpretacji wyników eksperymentalnych wraz z dokładnymi opisami postępowania w przypadkach takich jak estymacja punktowa i przedziałowa, odrzucenie wyników wątpliwych, korelacja zmiennych czy porównywanie wyników otrzymanych różnymi metodami analitycznymi.


ISBN: 978-83-89745-17-0
 Warszawa 2007

SPIS TREŚCI


Wstęp
Rozdział 1. Podstawowe obliczenia analityczne
1.1. Podstawowe obliczenia związane ze sporządzaniem roztworów
1.1.1. Stężenie procentowe (cp)
1.1.2. ppm, ppb i ppt
1.1.3. Stężenie molowe (cM)
1.1.4. Stężenie molalne (cm)
1.1.5. Ułamek molowy (xi)
1.1.6. Stężenie normalne (N)
1.2. Przeliczanie stężeń roztworów
1.2.1. Przeliczanie stężenia procentowego na stężenie molowe
1.2.2. Zmiany stężeń roztworów
1.2.3. Funkcje pX
1.3. Obliczanie pH roztworów
1.4. Roztwory buforowe
1.5. Sposoby bilansowania typowych reakcji redoks
1.6. Miano titranta - T
1.7. Obliczanie wyników analizy na podstawie danych analitycznych
1.8. Zaokrąglanie danych liczbowych będących wynikiem postępowania analitycznego

Rozdział 2. Charakterystyka podstawowych metod klasycznej analizy ilościowej
2.1. Grawimetryczne metody analizy
2.2. Strącanie osadów
2.2.1. Zjawiska zachodzące podczas strącania osadów
2.2.2. Czynniki wpływające na rozpuszczalność osadów
2.2.3. Oddzielanie osadów (sączenie, przemywanie)
2.2.4. Spalanie sączków i prażenie osadów
2.3. Miareczkowe metody analizy
2.4. Przegląd metod analizy miareczkowej ze względu na typ reakcji
będącej podstawą oznaczenia
2.4.1. Alkacymetria
2.4.2. Kompleksometria
2.4.3. Metody oksydacyjno – redukcyjne
2.4.4. Miareczkowe metody strąceniowe (precypitatometria)
2.4.5. Przykłady oznaczeń precypitatometrycznych
2.5. Krzywe miareczkowania
2.5.1. Miareczkowanie potencjometryczne
2.5.2. Konduktometryczna detekcja PK miareczkowania
2.5.3. Spektrofotometryczna detekcja PK miareczkowania
2.5.5. Krzywe miareczkowania kompleksometrycznego
2.5.6. Krzywe miareczkowania redoksymetrycznego
2.5.7. Krzywe miareczkowania strąceniowego
2.6. Skok na krzywych miareczkowania
2.6.1. Skok na krzywej miareczkowania alkacymetrycznego
2.6.2. Skok krzywej miareczkowania strąceniowego
2.6.3. Skok krzywej miareczkowania kompleksometrycznego
2.6.4. Skok krzywej miareczkowania redoksymetrycznego
2.7. Wskaźniki barwne w metodach miareczkowych
2.7.1. Wskaźniki alkacymetryczne
2.7.2. Wskaźniki kompleksometryczne
2.7.3. Wskaźniki redoks
2.7.4. Wskaźniki w metodach strąceniowych
2.8. Absorpcyjna spektrometria cząsteczkowa
2.8.1. Spektrofotometria w zakresie widzialnym
2.8.2. Podstawowe pojęcia i zależności charakteryzujące spektralne metody absorpcyjne
2.8.3. Odchylenia od praw absorpcji
2.8.4. Pomiar absorbancji
2.8.5. Monochromatyzacja promieniowania
2.8.6. Metody oznaczeń spektrofotometrycznych

Rozdział 3. Sprzęt stosowany w analizie ilościowej
3.1. Podstawowy szklany sprzęt miarowy stosowany w analizie ilościowej
3.2. Mycie naczyń miarowych
3.3. Urządzenia do suszenia, prażenia i przechowywania osadów
3.4. Wagi i technika ważenia
Rozdział 4. Podstawowe pojęcia dotyczące analityki
4.1. Pobieranie próbek
4.2. Przygotowanie próbek
4.3. Mineralizacja próbek
4.4. Wymiana jonowa
Rozdział 5. Wybrane oznaczenia analityczne
5.1. Oznaczanie żelaza grawimetryczne w postaci Fe2O3
5.2. Oznaczanie stężenia kwasu octowego metodą klasycznego miareczkowania alkacymetrycznego z użyciem wskaźnika barwnego
5.3. Oznaczanie kwasu octowego metodą klasycznego miareczkowania potencjometrycznego
5.4. Alkacymetryczne oznaczanie azotu amonowego metodą
formaldehydową w związku organicznym
5.5. Oznaczanie zawartości potasu w materiale organicznym z
wykorzystaniem wymieniacza jonowego
5.6. Oznaczanie kwasu acetylosalicylowego w preparacie farmaceutycznym
5.7. Oznaczanie twardości wody
5.8. Manganometryczne oznaczanie żelaza
5.9. Manganometryczne oznaczanie manganu
5.10. Oznaczanie manganometryczne H2O2
5.11. Jodometryczne oznaczanie H2O2
5.12. Jodometryczne oznaczanie miedzi
5.13. Jodometryczne oznaczanie witaminy C (kwasu askorbowego)
w preparacie farmaceutycznym
5.14. Oznaczanie chlorków metodą Mohra
5.15. Pośrednia tiocyjanometryczna metoda oznaczania jonów
chlorkowych (metoda Volharda)
5.16. Oznaczanie chlorków metodą Fajansa
5.17. Spektrofotometryczne oznaczanie żelaza
5.18. Oznaczanie mieszaniny związków alkacymetrycznie czynnych
5.18.1. Oznaczanie węglanu sodowego obok wodorowęglanu metodą Wardera
5.18.2. Oznaczanie węglanu sodowego obok wodorowęglanu metodą Winklera
5.19. Oznaczanie sacharozy metodą Schoorla-Luffa
5.20. Spektrofotometryczne oznaczanie fosforanów
5.21. Informacje dla przygotowujących analizy studenckie

Rozdział 6. Podstawy interpretacji wyników pomiarów w analizie ilościowej
6.1. Rodzaje błędów
6.1.1. Błędy grube (omyłki)
6.1.2. Błąd systematyczny
6.1.3. Błąd bezwzględny i względny
6.1.4. Błąd maksymalny
6.1.5. Błąd przypadkowy
6.2. Podstawy analizy statystycznej danych eksperymentalnych
6.2.1. Estymatory punktowe
6.2.2. Estymacja przedziałowa
6.3. Testowanie hipotez statystycznych
6.3.1. Test t-Studenta
6.3.2. Porównanie wyników otrzymanych dwoma różnymi metodami analitycznymi (z wykorzystaniem testu t-Studenta)
6.3.3. Porównanie dwóch średnich x1 i x2 uzyskanych przez analizę jednej próbki dwiema różnymi metodami
6.3.4. Porównanie precyzji pomiarów (analiza wariancji)
6.4. Kryteria odrzucania wyników wątpliwych
6.4.1. Test Dixona
6.4.2. Test Grubbsa
6.4.3. Metoda średniego odchylenia
6.4.4. Metoda odchylenia standardowego
6.5. Korelacja zmiennych
6.5.1. Korelacja liniowa dwóch zmiennych
6.5.2. Istotność korelacji liniowej
Tabele pomocnicze
Literatura
Skorowidz

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl